top of page

Locuri de vizitat

Considerat unul din cele mai verzi orase din Europa, Chisinau este bogat in monumente de arhitectura de o rara valoare artistica, construite in principal in timpul imperiului tarist cu contributia mai multor maestri italieni, precum si in perioada sovietica.

Centrul orasului

Atunci cand faceti cunostinta cu orasul Chisinau, prima vizita trebuie neaparat sa o faceti la statuia maiestoasa a domnitorului Stefan cel Mare, care se afla la intrarea in parcul cu acelasi nume.
Acest loc este inima orasului, precum si punctul principal de intalnire a locuitorilor Chisinaului.
Pana in 1991 statuia lui Lenin era amplasata in piata. Astazi statuia lui Stefan cel Mare si Sfant, erou in lupta pentru eliberarea de sub jugul ocupatiei turcesti, este principalul monument din vecinatate.
Parcul Stefan cel Mare se afla in spatele monumentului si este cu siguranta cel mai frumos si cel mai bine pastrate in intregul oras.
In mijloc se afla un havuz foarte frumos (pe perioada de iarna este inchis si nu are apa) si multe statui ale scriitorilor si poetilor romani clasici.
Iesind din parc pe Aleea Clasicilor in directia bulevardului Stefan cel Mare, ajungem in fata Teatrului de Opera si Balet, care a fost construit in perioada sovietica.
Piata din fata Teatrului a fost restaurata de curand, fiind instalate doua havuzuri muzicale care confera pietei o priveliste splendida seara.
Din acest punct poate fi admirat grandiosul Palat Prezidential, numit de catre locuitorii capitalei si Ñpalatul de sticlaî.
Revenind pe bulevardul Stefan cel Mare si trecand pe langa statuia lui Stefan cel Mare, ajungem in Piata Marii Adunari Nationale, piata in care pana in anii ë90 se organizau parade militare si se tineau discursurile liderilor comunisti. In aceasta piata enorma Casa Guvernului (fostul sediu al Partidului Comunist al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenesti) se afla in fata Arcului de Triumf, construit in 1840 de catre arhitectul I. Zauschevici in cinstea victoriei trupelor tariste impotriva invaziei turcesti.
In spatele Arcului se inalta catedrala ortodoxa ÑNasterea Domnuluiî, construita in stilul clasic rus, care in afara de cladirea centrala a bisericii mai dispune si de o clopotnita separata. Clopotnita a fost proiectata si construita in anul 1836 de catre arhitectul Abraam Melnicov. Dar aceasta a fost distrusa de mai multe ori in cadrul unor conflicte armate. Actuala clopotnita a fost reconstruita si data in exploatare la 25 august 1996 la dorinta ex-presedintelui Moldovei Mircea Snegur.
Catedrala este inconjurata de un alt parc plin cu flori, unde in zilele de odihna si in timpul principalelor sarbatori oficiale nationale si religioase se organizeaza o piata cu lucrarile de artizanat ale mesterilor populari.
Pe partea laterala a parcului, de-a lungul strazii Banulescu-Bodoni se afla cea mai mare piata de flori vii a orasului, care este deschisa 24 ore din 24. Cabinele vanzatorilor de flori se intind pe o distanta mai mare de 200 m.
Traversand parcul pe diagonala revenim la bulevardul Stefan cel Mare care continua spre este inca pe o distanta de vreo 3 km.
Prima cladire importanta in aceasta zona este Primaria Chisinaului, construita in anul 1902 de arhitectii M. Elladi si A. Bernardazzi.
Cladirea este constituita in stilul gotic venetian si are un turn cu un ceas mare.

In fata Primariei se afla cladirea rotunjita a Oficiului Postal Central.
Inaintand pe bulevardul Stefan cel Mare puteti vedea Sala cu Orga, construita in anii í20 si care a scapat ca prin miracol de bombardamentele din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Aceasta cladire executata in stil clasic are o orga cu 3000 tuburi ce produc o rezonanta exceptionala.
Langa sala cu Orga este un mic parc dragut, in care se afla piata Vernisajî a celor mai frumoase lucrari de arta si artizanat. Acesta este locul ideal pentru a va procura suvenirele ce va vor aminti de Chisinau.
Pe cealalta parte a Vernisajuluiî se inalta coloanele impunatoare ale Teatrului National Mihai Eminescu.
Continuand plimbarea pe strada principala a orasului, ajungem la cladirea moderna a Moldtelecom. Ca sa ajungem la Piata Centrala Alimentara o luam la stanga pe strada Armeneasca sau pe strada Tighina.
Revenind pe bulevard dupa ce am vizitat piata si continuand plimbarea spre est, ajungem la centrul comercial UNIC, construit in perioada sovietica si care reprezinta si in prezent cel mai mare spatiu comercial in intreaga Moldova. Traversand intersectia bulevardului Stefan cel Mare cu strada Ismail prin trecerea subterana confortabila, plina de multe magazine mici si vanzatori ambulanti, ajungem la un punct din care se vede capatul strazii principale a orasului. De aici putem vedea Monumentul Luptatorilor si Eliberatorilor, care se afla la intersectia bulevardelor Stefan cel Mare si Negruzzi pe piata Independentei (fosta piata a Libertatii). Acest monument a fost inaltat in 1969 in cinstea Armatei Rosii care a eliberat Moldova in 1944 de sub ocupatia fascista.
In aceasta piata sunt amplasate hotelurile National si Chisinau. Cel din urma a fost construit in anul 1960 si are o structura arhitectonica remarcabila. Tot aici se afla restaurantul ÑCramaî, amenajat ca un beci moldovenesc traditional. Aici incepe bulevardul Negruzzi pe o distanta de aproximativ 500 metri pana la primul sens giratoriu. De-a lungul acestui bulevard sunt amplasate oficiile principalelor companii aeriene si agentii de turism.
Ajunsi la sensul giratoriu, putem sa admiram monumentul inaltat in memoria lui Grigore Kotovski, lider militar sovietic si un activist comunist moldovean, care a condus doua rascoale impotriva imperiului tarist. In spatele monumentului se afla Hotelul Cosmos. Continuand plimbarea noastra ajungem la bulevardul Iurii Gagarin, care duce spre Gara Feroviara Centrala, construita in anul 1948 si reconstruita de curand.
bottom of page