top of page

Vinul din Moldova

Din timpurile Daciei antice dealurile Basarabiei se foloseau pentru cresterea vitei de vie precum Feteasca, Rara Neagra, Pasareasca, Plavay, etc.
Calitatea si puritatea vinurilor moldovenesti plaseaza producerea lor pe nivelele superioare ale standardului european si cu siguranta pe primul loc in spatiul Europei de Est. Multe vinuri moldovenesti au fost premiate cu medalii de aur la diferite expozitii internationale.
Perioada celui mai mare succes a fost pe timpurile Uniunii Sovietice, cand Moldova era principalul producator si exportator de vinuri in tara si peste hotare in alte tari comuniste.
Exista patru regiuni principale in producerea de vinuri din tara: Balti la nord, Codru in centru, Cahul la sud si Transnistria in sud-estul tarii, la hotar cu Ucraina.
Nordul este cu siguranta regiunea cea mai putin potrivita pentru producerea vinului, deoarece are un relief plat. In aceasta regiune cresc doar cateva soiuri de struguri albi si acestia se folosesc in mare parte pentru producerea rachiului moldovenesc.
Regiunea Codru se afla pe aceeasi paralela cu regiunea Burgundia si cu siguranta este regina productiei de vinuri din Moldova. Aici relieful tipic deluros al teritoriului basarabean contribuie la cresterea unor struguri de calitate. Vinurile rosii de o calitate excelenta, precum cele de la vinariile Milestii Mici, Cricova, Cojusna, sunt lideri pe piata producatorilor de vinuri din Moldova. Aceste orase subterane au program pentru public. Cabernet Sauvignon, Merlot e si Pinot Noir sunt vinuri foarte cunoscute.
In ceea ce priveste vinurile albe, cele mai bine cunoscute soiuri sunt Aligote, Pinot Gris si Blanc, Feteasca, Riesling, Sauvignon, Chardonnay si Traminer. Cricova este producatorul principal al celor mai bune vinuri spumante si brute la nivel national.
Regiunile Cahul si Taraclia sunt bine cunoscute pentru vinul foarte gustos Merlot datorita conditiilor climaterice favorabile, influentate de vecinatatea Marii Negre si particularitatii solurilor.
Ia sud-est, de-a lungul frontierei cu Ucraina si a raului Nistru se afla regiunea transnistreana, unde se produc Negru, Rosu si Purpuriu in vinaria Purcari si la Tudora (langa orasul Stefan Voda). Si aceste vinarii au program cu publicul.
Negru de Purcari este un vin prestigios in lume. La sfarsitul secolului XIX curtea regala britanica comanda acest vin din Moldova. Formula exacta a acestui vin este tinuta in secret chiar si in zilele noastre, chiar daca se stie ca se folosesc struguri de Cabernet Sauvignon, Saperavi georgiana si Rara Neagra locala. 
Printre vinurile de desert mentionam vinul Cahor, produs din struguri de bine-cunoscutul soi frantuzesc Cahors.
Incepand cu anul 2002 in fiecare an, in primul week-end al lunii octombrie, pe Piata Marii Adunari Nationale se organizeaza Festivalul National al Vinului. Principalii producatori de vinuri participa la acest eveniment, oferind un asortiment larg de produse vizitatorilor locali si straini. In aceste zile transportul nu are acces in centrul orasului si puteti urmari cu placere spectacolele folclorice chiar pe piata.
 
bottom of page