top of page

Gastronomia

Bucataria moldoveneasca datoreaza diversitatea sa evenimentelor istorice, in urma carora tara s-a confruntat cu multe influente culinare ale popoarelor invecinate. Efectele influentei otomane se observa in prepararea combinata a carnii, in tendinta de a face bucate din carne de miel si chiar in folosirea unor nume identice a bucatelor cu cele din unele tari balcanice ce au fost sub jugul Imperiului Otoman (ghiveci, musaca, ciorba).
Si influenta slavona nu-i este straina bucatariei moldovenesti. La coacerea invartitei cu varza, care se pregateste de Paste, se foloseste varza murata si aceasta este o caracteristica a bucatariei rusesti. De asemenea este obisnuita folosirea branzei de vaci si a terciurilor.
Mamaliga este mancarea traditionala, cea mai populara din bucatele pregatite din cereale. In secolele trecute constituia una din bucatele principale pentru taranii saraci.
O importanta deosebita o au produsele vegetale, pregatite in diverse moduri ñ ele se folosesc in toate bucatele mixte.
Cele mai folosite sunt pastaile verzi, linte, rosii, gogosari ( o varietate locala de ardei dulce), ardei dulce , vanata, bostan si castraveti.
Sarmalele sunt pregatite dintr-un amestec de orez, carne maruntita si ceapa. Acesta se pune in cantitati mici in frunze de varza sau de vita de vie si se rotesc. In Romania sarmalele se gatesc doar in frunze de varza si sunt cu mult mai mari. De obicei se servesc cu smantana.
Cea mai apreciata carne este carnea pregatita la gratar (de porc, pui, gasca, vita si miel). Un exemplu delicios de carne la gratar este frigarui din carne de porc sau pui, care se mureaza timp de cateva ore intr-un sos de vin, ceapa si usturoi inainte de frigere.
Supele vegetale si din carne sunt gustoase oricand. Supa tipica traditionala moldoveneasca este Zeama de gaina cu taitei, numita si Ciorba taraneasca pregatita din carne de vitel si diferite legume.
Pestele nu este foarte des consumat in Moldova. Exista cateva tipuri de peste de apa dulce. De obicei se pregatesc supe din peste sau pestele se prajeste. De la traditiile gastronomice slave, moldovenii au imprumutat sararea pestelui crud, care se consuma rece in cantitati foarte mari.
Unica specialitate sunt racii de rau, care sunt fierti in apa sarata cu felii de grapefruit si arome naturale.
Salatele pregatite dupa metodele salatei ruse din cele mai diverse ingrediente sunt foarte gustoase.
bottom of page