top of page

Muzeul Național de Istorie a Moldovei

Muzeul Național de Istorie a Moldovei este situat în inima capitalei în strada 31 august 1989. Posedă o colecție de 250.000 de piese, divizată în cinci secțiuni: secțiunea arheologică, artă, istorie și secțiunea evenimentelor comemorative. Nucleul muzeului îl constituie secțiunea arheologică și de istorie antică, istorie medievală, istorie a Basarabiei, istorie contemporană și comorile naționale. Expoziția descoperirilor vechi și medievale descoperite în lcațiile arheologice din Orheiul Vechi are o valoare istorică și culturală excepțională. Pe scara de intrare la Muzeu se află Monumentul Lupa Capitolina, care a fost donat Chișinăului de către municipalitatea Romei în anii 1920, adică în timpul celor douăzeci de ani ai perioadei fasciste italiene, când actuala Republică Moldova era parte integrantă a statului român.

Monumentul Gloriei militare

A fost construit în 1975 în regiunea cimitirului militar cu ocazia sărbătoririia celei de-a 30-a aniversare de la Victoria asupra ocupației fasciste. Monumentul este ridicat în cinstea celor ce şi-au pierdut viețile luptândpentru eliberarea Moldovei şi capitalei ei. În centrul acestei suprafețemari se află o piramidă cu o înălțime de 25 metri, alcătuită din cinci arme simbolice, păzite de garda militară. În 1992 în această zonă a mai fost înălțat un monument, dedicat celor ce şi-au pierdut viețile în războiul din Transnistria.
În anul 2006 Complexul muzeistic a fost reconstruit în totalitate, fiind instalat un gard stilizat. Acesta se află pe strada Pan Halipa în partea de sud a centrului oraşului.

Muzeul Național de Etnografie şi Istorie Naturală

Un muzeu foarte interesant, ideal pentru a fi vizitat de către cei ce doresc să afle toate detaliile şi diversitatea țării fără ca să se deplaseze pe întreg teritoriul țării. Muzeul are o clădire foarte originală.
Program: 10:00 - 19:00 de marți până duminică inclusiv. Adresa: str. M. Kogalniceanu, 82.

Biserica Ortodoxă Sfânta Teodora

Această biserică a fost proiectată şi construită în stilul neo-bizantin de cătrearhitectul italian Alessandro Bernardazzi în anul 1895. Inițial aceasta a fost catedrala gimnaziului de fete din Chişinău. Biserica se află pe strada Puşkin, la intersecție cu strada Bucureşti.

Biserica Ortodoxă Sfântul Nicolae

Biserica a fost construită în 1901 de către arhitectul rus V. Taganko cu detalii evidente în stilul pseudo rusesc. Este foarte impresionantă în interior.
Se află pe bulevardul Ştefan cel Mare în apropierea ambasadei Rusiei.

Catedrala Marelui Sfânt Mucenic Teodor Tiron

Catedrala a fost reconstruită în 1858 de către frații Anastasie şi Teodor Ciuflea. Icoane antice de o valoare rară constituie comoara bisericii.
Catedrala se află pe strada Ciuflea, nu departe de hotelul Național.
bottom of page